En mor til en 2 årig sendte mig dette link og spurgte til
min holdning om emnet. http://denkorteavis.dk/2014/dagplejer-jeg-foler-mig-som-en-lus-mellem-to-negle/
Her er lidt om hvad jeg tænker om den sag.

Først og fremmest så har ALLE forældre
retten til at bestemme hvad deres børn bør spise og drikke. (måske siger se
selv fra på et tidspunkt og selv vil bestemme).

MEN når det så er sagt, så skal vi passe på,
at vi som forældre ikke sygeliggør vores børn unødig og derved fratager dem
muligheden for at være med i det meget betydningsfulde, der sker rundt om et
bord med mad.

Gluten og brød

Det kan testes og måles, hvis man er
allergisk overfor gluten. Har man en intolerance er det noget ganske andet, så er
tarmen provokeret med for meget af noget – f.eks. gluten.

Har du eller dit barn en irriteret tarm (IBS)
eller måske er der andre ubalancer – fysiske som psykiske kan det være en stor
hjælp at skære bl.a. gluten væk i en periode.

Personlig synes jeg, det er rigtig synd, at
skære alle glutenholdige produkter væk, hvis det ikke er nødvendigt (gluten
findes i hvede, rug, byg og mega lidt i havre – og kun fordi det valses hvor
hvede valses). Jeg mener dog, at man bør udelukke så meget fint hvedemel som
overhovedet muligt, der er ikke meget næring i, hvis nogen overhovedet. Mens
Rug og havre og byg har mange gode indholdsstoffer, som er gode for kroppen.

Vil man køre en NUL glutenkost for de små
børn, der ikke kan forstå hvorfor deres boller er forskellige fra de andres, så
bør man bage nogle boller / brød, som ligner de andres. Det er super enkelt i
dag med alle de mange opskrifter man kan hive til sig fra alverdens medier.

De små aner jo ikke, at forældrene enten ”køre
et kosttrip”, eller at de ikke får som de andre fordi deres maver ikke kan tåle
det. Har barnet allergi for gluten, så er det no go med gluten, men så giv dem
en chance for at være en del af det sociale med at spise som de andre børn.

Komælk

Og så mælken……tjaaa den har jeg det lidt
anderledes med. Komælk indeholder ting, vi som mennesker ikke rigtig har godt
af bl.a. hormoner i for store mængder (IGF1) og for meget mælkesukker. Måske vi
lige skal se bort fra lidt øko smør og måske lidt øko piskefløde og eventuelt aktive
øko surmælksprodukter, der er gammeldaws syrnet.

Hvis du vil vide lidt om hvad mælk gør og
indeholder, kan du læse bogen ”Hvad er det du drikker”. Det er en saglig bog
skrevet af bl.a. flere læger, som har gjort sig stor umage med at sætte sig ind
i forskningen omkring komælk. http://www.nomilk.dk/

Et alternativ til komælk kan være mandelmælk.

Én meget specifik ting ved komælk, som jeg
synes, man godt kan forholde sig til uanset om man er for eller imod komælk er,
at det gir en masse slim. Det har man ikke har brug for ved forkølelser hverken
som voksen eller barn. Det er rigtig synd for de små børn, at de får mælk, når
de er snottede og hoster – det slimer helt forfærdelig i deres svælg, og det er
hårdt for dem at slås med mere slim end nødvendigt, mens de er syge.

Mælk stjæler også pladsen fra den føde, de
små skal indtage ved deres måltider – de har bedre af at få et glas vand. Mælk
gir en blodsukkerstigning og dermed påvirker det også vores insulinproduktion –
for mange af de (måske endda hurtigt) stigninger i BS har kroppen ikke godt af.

Meget tyder på, at vi også bliver afhængige
af mælk i en sådan grad, at det er en regulær afhængighed. Jeg er ret sikker på,
at jeg selv har haft en snært af den afhængighed. Selv i dag hvor mit indtag af
komælk kun strækker sig til en sjat i kaffen, kan jeg tage mig selv i at tænke
på et glas koldt mælk med et længselsfuldt smil, men jeg drikker det ikke.

Så…..
Lad være med at hælde mælk på de små til
måltider og heller ikke for tit ind imellem måltider. Og slet ikke som trøst –
det sætter sig lynhurtigt som det der gives, når der skal trøstes. Og slet ikke
ved host og snot.

Kosten er et følsomt emne. Det vi som
voksne skal huske er – vi må ikke gøre kosten til et problem for vores børn, og
slet ikke når de er sunde og raske.

Der findes masser af info om sund og
nærende kost, selv om det sikkert nogen gange kan være lidt svært at hitte rede
i, da der kommer nye trends og råd frem hele tiden. Men der er hjælp at hente
hos fagfolk, der har sat sig ind i kost og ernæring.