Et dokumentarprogram på DR mandag den 24. februar 2014 gav et billede af, at mange mennesker med forskellige sygdomme bl.a. kræft, gigt og sklerose får lindring med cannabis enten i form af joints eller olie. En ulempe at få øje på er, at de eller deres familier begår kriminalitet, når de skal skaffe stoffet.

En medvirkende i programmet, der bor i Tyskland fik igennem sin tyske læge på lovlige vis cannabis, så hun kan ryge og indtage de aktive stoffer i planten og derved få lindring fra sygdom og normaliseret sit liv.
Planten hun får via sin tyske læge er et standardiseret produkt, så det er fri for tungmetaller, pesticiderester og hver dosis indeholder samme mængde aktive stoffer. Den dosis hun får hjælp til at indtage blev trappet op til og med den grænse, hvor den virker på hendes symptomer, men ikke gør hende høj.

Hun vil gerne hjem til Danmark, og leder efter en dansk læge, der vil fortsætte hendes cannabis behandlingsform, men det er ikke lykkedes endnu. Ind til nu vil ingen dansk læge gå ind i hendes behandlingsform med cannabis.
Som hun sagde i programmet; ”jeg kan godt forstå, at de danske læger er usikre på cannabis som medicin, men hvad jeg ikke kan forstå er, at de ikke bare er lidt nysgerrige efter at vide, hvad cannabis kan gøre for os, der har prøvet alt andet”.

Det med lægers nysgerrighed undrer også mig. Specielt når man i andre lande meget tæt på os er i fuld gang med at blive klogere på cannabis som medicin og gør brug af det. De gør sig nogle erfaringer med patienter, hvor det virker.

Programmet viste den vinkel, som skulle dokumentere, at cannabis giver lindring, hvor intet andet virker, eller hvor kemisk medicin enten giver for mange bivirkninger eller ligefrem forværrer symptomerne.

Der er muligvis en anden side af den sag også, men den historie må vi have til gode til en episode 2. hvis

I den danske sundhedsstyrelsen kan eller vil man pt. ikke ændre på holdningen til, at cannabis kan være medicin for nogen.

I Holland har man taget konsekvensen af at mange skaffede sig stoffet af omveje. Der har man sat cannabis produktionen i system, så der produceres et standardiseret rent produkt, som gives på recept via læger.

Jeg synes bestemt ikke, at man bare skal lukke op for alle mulige præparater eller lægeurter uden at have kontrol med dem. Men jeg synes på den anden side også, at det er rigtig ærgerligt, at vi i Danmark ikke går mere med i behandlingen med cannabis som medicin og skæver mere til vores nabolandes metoder for produktet.

Behøver vi i Danmark, at starte alle studier helt fra scratch for, at det bliver rigtig godt? Det kan jo være, at vi kan bruge den viden, der allerede findes på området, og så bygge videre på det.

Mht. cannabis kan det vise sig at være til stor gavn for en masse mennesker, der har prøvet konventionel medicin, som enten ikke virkede eller gav så mange bivirkninger, at livet ikke var værd at leve.

Hvad er der af bivirkninger, hvis man får et standardiseret rent produkt af planten? En hollandsk medvirkende i programmet sagde; ”ingen bivirkninger”. Han var med til at producere planten, så er han helt uvildig?

Er det måske her den danske sundhedsstyrelse skal tage fat? Med at igangsætte undersøgelser og kortlægge eventuelle bivirkninger kontra positiv virkning. Det kan måske vise sig at blive til fordel for de mange med sygdomme, hvor konventionel medicin ikke virker.